20 цінних порад від о.Євгена Заплетнюка

  • 1377

Уродженець Микулинець, священик із Тернополя, ключар кафедрального собору св. Костянтина та Єлени, відомий блогер і релігійний діяч протоієрей Євген Заплетнюк у своєму дописі дав цікаві поради для своїх читачів і парафіян. Пропонуємо вам фрагменти допису.Фото без опису

1. Вам не обов’язково бути ідеальним, що мати свої правила життя. Ваше життя – ваші правила. І, звісно, вам навіть не обов’язково вірити правилам інших людей. (Окрім правил отця Євгена, звісно!) Якби я жив за чужими правилами, то став би не собою, а кимось іншим. Не думаю, що так було б хоч комусь краще.

2. Не бійтеся відрізнятися від інших. Жити злившись із сірою масою спокійніше і безпечніше, але це буде не ваше життя, а життя сірої маси. А коли ви помрете, то зробите своїм дітям величезну послугу. Усі від вас очікують значно більше. Особливо Бог і власні діточки.

3. Більшість людей вас не розуміють і не хочуть розуміти. Зазвичай, ви спілкуєтеся не з людьми, а з їх пристрастями та неврозами. Тому, старанно обирайте своє товариство. Найбільші паскудства в житті мені робили близькі люди, ті, яких я вважав для себе особливими. Не бійтеся забирати ложечку в людини, яка нею виїдає вам мозок.

4. У вас окрім себе нікого немає. Тому, завжди пам’ятайте, що в найбільш критичних випадках вам ніхто не допоможе. У житті кожен за себе. Про вас згадають тільки коли захочуть якось використати.

5. Я не зміг би прожити всі свої злети і падіння без Бога. Віруюча людина – це майже чарівник. Намагайтеся поглиблювати своє релігійне, церковне життя – Христос це той Друг, про якого ви мрієте і якого шукаєте все своє життя. Нічого кращого в житті не буде для того, хто пізнав смак Божої благодаті.

6. Щаслива родина – це рай на землі. Нещаслива – пекло. Те й інше ми будуємо власними руками. Не заходьте за ту межу, за якою вже нічого полагодити не буде змоги.

7. Бути багатим – класно. Але якщо в пошуках заробітку людина готова бути нечесною, красти чи хитрувати, то вона навіть з грошима буде нещасною. Щастя не від грошей, а від чистого сумління.

8. Не бійтеся визнавати свої помилки. Сильний і мудрий не той, хто ніколи не помиляється. Мудрий той, хто може брати за свої помилки відповідальність та виправляти їх. На церковній мові це називається «покаяння», і це воно відкриває нам двері до Царства Божого.

9. Чистіть зуби двічі на день. Відмовтеся від алкоголю, тютюну та інтернету так багато, як тільки це можливо. Проводіть якомога більше часу на свіжому повітрі з близькими та друзями. Спорт і медогляд це теж для вас.

10. Незалежно від того, скільки ви заробляєте, щомісяця відкладайте певну суму на чорний день, чорний тиждень і чорний місяць. Улітку на ці гроші поїдете на море. Якщо грошей буде багато, їдьте зимою.

11. Якщо ви хочете досягнути успіхів у певній справі, ви маєте присвячувати їй час щодня. Справа життя – це не туалет: коли хочу тоді йду. У багатьох випадках нам треба ламати себе. Скільки людей роками мріють написати власну книжку, але не написали для неї навіть першої сторінки.

12. Людей, які не читають, не цікавляться нічим новим – видно за сто кілометрів. Людей, які читають і розвиваються – видно за тисячу. Подумайте, яка у вас репутація серед тих, хто вас знає. До якої категорії належите ви?

13. Люди молодіють, коли мають можливість подорожувати по світу. Не жалійте для себе нічого. Особливо грошей. Є персонажі, які роками носять старі труси, носки та майки в той час, коли в їх шафі лежать нові. Так і хочеться запитати: для кого ви їх тримаєте? Коли ви думаєте їх носити? Коли ви станете гідними нових трусів?

14. Дипломи, титули, нагороди і медалі – за це все, навіть у церкві, відповідає диявол. Вам цього не потрібно. Вам треба знання, мудрість та чисту совість.

15. Найважливіша риса людини – вміння прощати. Прощати собі та іншим. Це є однією з граней Любові. Без уміння відпускати минуле – не може бути здорового майбутнього.

16. Люди, які хочуть вас образити, принизити, зробити вам боляче – самі неймовірно нещасні люди, бо раніше хтось сильніший за них їх образив, принизив і зробив боляче. Вони ненавидять себе та весь світ. Їх здолати можна тільки любов’ю, прощенням і милосердям. Відігрійте їх, якщо зумієте. Прощайте. Любіть і моліться за них.

17. Купіть дорогу камеру та фотографуйте дітей і батьків. Ну, й себе, звісно. Час дуже швидко летить. Фотографії обов’язково роздруковуйте і збирайте до великого альбому. Це неймовірний скарб вашого роду.

18. Не пхайтеся в чуже життя. Не обговорюйте, не пліткуйте, не осуджуйте. Ви й близько не знаєте, що робиться в душах інших.

19. Ваші комплекси і недоліки нікому не цікаві. Людям нема діла до чужих проблем, якщо вони мучаться від власних. Скажу по секрету, бути лисим не дуже класно. Але поки у вас є карієс, целюліт і розтяжки, ви про мою лисину думати не будете. Навіть я про неї постійно не думаю.

20. Все в житті має свої міру та тривалість. Наші ресурси можна вичерпати. Любов, робота, відпочинок, радість. Не марнуймо своїх днів. Люди не вічні.

21. Ми не лише те, що ми їмо. Ми – все те, що нас оточує. Наша робота, наші друзі, наша квартира, наш храм, наші книги, наші мрії. Щоб змінити себе, в багатьох випадках, треба споііічатку змінити їх.