Інформація щодо порядку надання населенню субсидій

  • 1466

 З 01 травня 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 №319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848. 


         Для оформлення житлової субсидій необхідно лише заповнити заяву та декларацію, та подати їх до управління соціального захисту населення особисто або надіслати поштою.
        У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.
        Субсидія призначається особі, яка зареєстрована у будинку (квартирі). Не зареєстрованій особі, яка фактично проживає у житловому приміщенні, субсидія призначається за умови наявності договору найму (оренди) житла і переведення особових рахунків із сплати житлово-комунальних послуг.
        Для нарахування субсидії беруться до уваги всі доходи, отримані членами домогосподарства (заробітна плата, пенсія, допомоги, допомога по безробіттю, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору тощо) за попередній календарний рік.
        Для непрацюючих працездатних осіб у розрахунок субсидії за кожний місяць  включається дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
         Для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць, для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, - трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, - чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. При цьому не враховується дохід, отриманий самозяйнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності, інформацію про які надано ДФС на запит.
         Обовязково в декларації вказується інформація про особу, яка здійснила одноразову купівлю майна або оплату послуг протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень із зазначенням виду, вартості, дати здійснення купівлі (оплати) майна або послуг.
       Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до кінця опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується: - на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня; - на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня.
       У разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку), у період її отримання не нараховуються.
        Ці зміни дали можливість більшому колу осіб отримати житлову субсидію. 
       Тим громадянам, які вже подавали документи до управління соціального захисту населення раніше, нові заяви і декларації на отримання субсидії  заповнювати і подавати повторно не потрібно.
        Після закінчення строку отримання субсидії управління соціального захисту населення самостійно здійснює розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення та осіб, які звертаються за субсидією на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо). Для цього управління збирають необхідну інформацію у порядку, передбаченому пунктом 13 Положення, без звернення громадян і протягом десяти днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення (непризначення) субсидії та письмово інформують про прийняте рішення громадян.
        Якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами не перевищує обсягу визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу протягом опалювального сезону, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на наступний період на підставі звернення громадянина.
        Громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані протягом місяця поінформувати управління соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, що перевищують суму в 50,0 тис. грн., шляхом подання відповідних документів.
        В разі підвищення тарифів на послуги перерахунок розміру субсидії здійснюється автоматично, причому розмір обов’язкової плати не змінюється.
        Після закінчення опалювального сезону:
     - частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення (теплопостачання), що еквівалентна вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або  вартості 150 кВт електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди;
    - частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення (теплопостачання), крім коштів, що залишаються на рахунках домогосподарства, повертаються виробником/виконавцем таких послуг до бюджету на підставі акта звіряння, складеного разом із структурним підрозділом з питань соціального захисту населення.
         Урядом переглянуто соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг для надання пільг і субсидій (постанова КМУ від 27.04.2016 № 317). Зміни до постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409" розроблено за результатами проведеного аналізу надання пільг і субсидій в минулий опалювальний період.
       Відкориговано окремі соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами з урахуванням фактичного споживання енергоносіїв домогосподарствами протягом опалювального періоду 2015-2016 років. Зокрема, переглянуто норму використання природного газу для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;
- за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 7,1 куб. метра на одну особу на місяць;
- за наявності газової плити та газового водонагрівача - 14 куб. метрів на одну особу на місяць.
        За додатковою інформацією просимо звертатися в управління праці та соціального захисту населення Теребовлянської районної державної адміністрації, кабінет №1 або №2.
Фото без опису