Штраф за порушення правил перевезення дітей в авто

  • 566

Фото без опису

Штраф за порушення  правил перевезення дітей в авто

   

   Згідно Правил дорожнього руху існує ряд вимог, які необхідно виконувати:

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ? перевозити дітей без спеціальних засобів , зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку:

 

  •  у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, БЕЗ використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;

 

  •  на передньому сидінні легкового автомобіля - БЕЗ використання зазначених спеціальних засобів, а також на задньому сидінні мотоцикла та мопеда.

 Що ж таке спеціальні засоби

   У Правилах дорожнього руку це поняття не роз’яснюється. Тут і є прогалина...оскільки логічно ми розуміємо що це за засоби, а юридично їх визначення щодо даної ситуації-не існує
 Спеціальні засоби - це пристрої, що утримують дитину в зафіксованому положенні та ЗМЕНШУЮТЬ ймовірність отримання нею серйозних пошкоджень при ДТП, маневрах, різкому гальмуванні і тд.
    До таких пристроїв можна віднести:

  •  автолюлька - для найменших
  •  дитяче автокрісло
     
  •  автокрісло-бустер
  •  трикутник-адаптер


       За недотримання цих важливих Правил перевезення малечі в авто до недавнього часу було передбачене всього лиш попередження.
   Закон “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей”

     Закон доповнює статтю 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення частинами десятою та одинадцятою, у яких встановлюється адміністративна відповідальність за порушення правил перевезення дітей та за вчинення такого правопорушення повторно протягом року відповідно.

      Але 29 жовтня Верховною Радою був прийнятий закон №1150, у якому зазначено, що за порушення правил перевезення дітей - штраф НА ВОДІЯ в розмірі 510 грн. Якщо порушення вчинене повторно протягом року, то штраф 850 грн.
   Перевозити дітей, зріст яких менше як 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, – у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля; організовані групи дітей у темну пору доби... заборонялося й раніше, але штрафи не були передбачені.
     
       Чи потрібні спеціальні засоби в таксі

     ТАК, потрібні. Це може бути будь що із вищевказаного переліку.

          

         Більше інформації щодо використання та захисту своїх прав у повсякденному житті можна дізнатися завдяки загальнонаціональному правопросвітницькому проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!». Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» на сайті prаvo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги).

            За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися в Теребовлянське бюро правової допомоги за адресою: м. Теребовля, вул. Тараса Шевченка, 13. тел. (3551) 2-10-02