26 листопада в смт Микулинцях відбувся жалобний захід «Голодний подих згаслої свічі» в пам’ять про жертв геноциду

  • 527

Фото без опису

…історія нас горем вчить,

Щоб не забулось незабутнє.

Бо там, де пам’ять не мовчить,

Там щастям повниться майбутнє.

У ці похмурі, холодні дні, Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років, жертв Голодоморів 20х та 40х років ХХст. - одну з найтрагічніших подій за всю історію українського народу, наймасовіше і найжорстокіше знищення українців. Нашим обов'язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму, а також розповісти про причини, наслідки Голодомору та спротив злочинній політиці тоталітарного режиму. Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений з наміром знищити, цілком чи частково українську націю.

Напередодні Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті померлим від голоду», за сприянням відділу ОКМСТ (начальник Н.І. Яцух), директора МБК (директор О.Р. Жирук), адміністрації Микулинецького ОЗЗСО І-ІІІст. (директор З.С. Шафранська), 26 листопада біля пам’ятного знаку в смт Микулинцях відбувся жалобний захід « Голодний подих згаслої свічі» де усі присутні отримали хлібці в пам’ять про жертв геноциду. До поминального заходу долучилася Микулинецька міська бібліотека, на знак шани та пам’яті за загиблими від Голодомору презентувала виставку експозицію «Три колоски закуті дротом» що продемонструвала усю глибину трагедії українського народу під час геноциду.

Учасники схилили голови перед пам‘яттю мільйонів українців, яких змушували вмирати від голоду, завжди будемо пам’ятати тих, хто помер страшною смертю, ми згадуємо часи, в які людей знищували за незгоду з радянською ідеологією, винищували за віру. В них відбирали хліб насущний, за який ми молимось. Тож наш обов’язок молитись за людей, які померли у тяжких стражданнях.

На поминальну молитву за жертвами Голодоморів, яку відслужили отець Євген, отець Василій, виступив голова селищної ради Слободян І.В., прийшли небайдужі мешканці Микулинецької громади. Присутні вшанували пам’ять жертв голодомору хвилиною мовчання, запалили свічки. Захід завершився піснею "Боже вислухай Благання".

27листопада о 16 годині у вікнах своїх осель засвіти свічку пам’яті за жертвами українського народу на знак скорботи. Це святий вогник, який зігріє душі загиблих.

…Щоб у ранки і теплі, й холодні

Не ішли шикуватись хрести,

Щоб не плакали душі голодні,

Свічку-пам'ять свою захисти.

…Ніде нехай такого більше не буде!

Хай день новий життя несе нове.

Вклонімось низько сонцю й хлібу, люди!

В достатку Україна хай живе!