До уваги мешканців громади!

  • 678

   Активне поширення у попередні роки на території Тернопільської області рослини під назвою ''борщівник Сосновського'' викликає стурбованість.

   Ця небезпечна рослина не відноситься до природних видів рослин Тернопільщини, але він легко ''мігрує'' в екосистеми і сьогодні вже реєструється у всіх районах області обабіч доріг, річок, лісів; поступово перебирається на дачні ділянки та землі інших категорій.

      Крім шкоди для довкілля, ця рослина має надзвичайно небезпечний вплив на здоров'я людини, оскільки борщівник - це отруйна рослина і викликає опіки шкіри.

   Перша допомога при опіках борщівником:

- захистити ділянки дотику шкіри з рослиною від сонячних променів мінімум на дві доби;

- промити уражені місця великою кількістю води з густою мильною піною;

- обробити шкіру будь-яким засобом від опіків;

- невеликі пухирі краще не чіпати. Якщо вони продовжують збільшуватись - потрібно звернутись до лікаря;

- у жодному випадку не розтирайте уражене місце. Так ви можете рознести подразнюючу речовину буквально по всьому тілу. Особливо важливо не доторкатись до обличчя та очей.

    Таким чином, розповсюдження борщівника Сосновського є небезпечним явищем в нашій області,що потребує невідкладних дій.

 Найдієвіші заходи боротьби з цією рослиною досягаються при поєднанні агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби, які повинні здійснюватися протягом 5-6 років.

Агротехнічний та механічний методи боротьби:

1. Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання рослини) впродовж від 2-3 до 5-7 років. Перша - поява можливості виїзду в поле; друга - до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть.

2. Плоскорізний обробіток - підрізування коренів на глибині 5-10 см. Якщо рубати вище - на корені залишаться сплячі бруньки,які підуть у ріст. Дрібні однорічні рослини легко знищити прополюванням.

3. Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Тобто, не допускати рослину до цвітіння.

4. Обрізування квіток у фазі бутонізації та початку цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.

5. Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання, дотримуючись правил протипожежної безпеки.

6. Використання ремедіаторів -- запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки - костриця, стоколос, або бобові культури - козлятник (галета)).

7. Використання покрівельних матеріалів продовж 3-5 років.

Хімічний метод боротьби:

Обробка гербіцидами гліфосатної групи ( використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату). Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей, з повторною обробкою після відростання рослин.

Проти борщівника Сосновського слід використовувати препарати,що є зареєстровані у ''Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні'', які можна придбати у торговій мережі спеціалізованих фірмових магазинах.

Бережіть своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з небезпечною рослиною!

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар