Інформація для мешканців Микулинецької громади!!!

  • 1544

     Фото без опису

     Збройна агресія та вторгнення російської федерації в Україну зумовлює ризик виникнення радіаційних аварій на АЕС, а також застосування ядерної тактичної зброї. Одним із засобів захисту населення від радіаційних аварій є йодна профілактика, яка здійснюється відповідно рекомендацій, викладених в листі Міністерства охорони здоров’я України від 29.07.2022 №26-04/17063/2-22.

      У разі радіаційної аварії на АЕС окремі категорії населення після офіційного оповіщення від органів влади можуть отримати вказівку прийняти калію йодид (далі – КІ) для захисту щитоподібної залози.

       Як калій йодид захищає щитоподібну залозу?

      При виділенні, в результаті аварій на ядерних установках, радіоактивних ізотопів йоду та потраплянні в організм людини, щитоподібна залоза поглинає його і зазнає опромінення. Якщо препарат КІ вводиться в організм до початку або під час надходження радіоактивного йоду – відбувається блокування надходження радіоактивних ізотопів йоду, що зменшує або відвертає радіаційне опромінення щитоподібної залози та знижує ризик негативних наслідків для здоров’я людини в комплексі з іншими заходами радіаційного захисту: обмеження перебування на відкритому повітрі, радіаційний контроль харчових продуктів, у тому числі води питної.

    Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивного йоду. Прийом препарату одночасно з надходженням «хмари» залишається ефективним та через 6 годин інгаляційного надходження приводить до 2-х кратного зниження дози, а через 24 години – практичній відсутності захисного ефекту.

     Приймайте ЛИШЕ калій йодид та ЛИШЕ якщо ви почули офіційне оповіщення та отримали відповідну вказівку.

     Багаторазовий прийом КІ може призвести до передозування йодом та побічних наслідків для здоровя. Приймайте лише ті препарати, які ви отримали від державних органів місцевої влади. Дієтичні добавки, йодована сіль, нанесення йодної сітки на шкіру спиртовим розчином йоду не надають достатнього захисту та не захистять вашу щитоподібну залозу.

             Як приймати калію йодид

      Для людей віком більш ніж 40 років радіоактивний йод не несе настільки ж високий ризик розвитку раку щитоподібної залози, як для інших категорій населення. У зв’язку з цим для осіб віком понад 40 років приймання КІ не рекомендоване.

         Достатньо одноразового прийому препаратів КІ. Однак, за умови довготривалого чи повторного негативного впливу, повторний прийом препаратів стабільного йоду здійснюється лише після офіційних оповіщень.

         Дозування одноразового приймання КІ (препарат приймають після їди)

Група населення, вік

Дозування, міліграм

Немовлята (від народження до 1 місяця)

~16

Діти від 1 місяця до 3 років

~32

Діти 3-12 років

62,5

Діти старше 12 років та дорослі до 40 років

125

Вагітні

125

 

    Отримати препарат КІ можливо в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини на території громади лише після офіційного оповіщення про радіаційну небезпеку!!! Детальнішу інформацію про отримання та дозування препарату надає сімейний лікар, з яким укладали договір (декларацію).

         Шкідливий вплив на здоровя:

           Протипоказання до прийому препаратів стабільного йоду:

  • наявність (у тому числі і в амнезії) захворювань щитоподібної залози, зокрема гіпертиреозу різної природи;
  • фурункульоз;
  • токсична аденома;
  • підвищена чутливість до йоду;
  • герпетиформний дерматит Дюринга;
  • геморагічний діатез;
  • кропив’янка, туберкульоз легень, нефрит, нефроз, піодермія.

      Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих.

   Тривала блокада функцій щитоподібної залози після багаторазового прийому великих дозувань йодовмісних препаратів збільшує ризик гіпотиреозу.

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар