ЯК ДОВЕСТИ БАТЬКІВСТВО ЧЕРЕЗ СУД

  • 265

Фото без опису

    У зв’язку з тим, що все більше жінок народжує дітей поза шлюбом, пропорційно зросла категорія справ про визнання батьківства. Підтвердження батьківства — чи не найскладніша тема навіть для юристів. Адже на кону стоять не тільки матеріальні інтереси сторін щодо аліментів, спадщини чи майна, але й моральні аспекти. Зокрема, право дитини знати своє походження та виховуватись в повній сім’ї.

     Визнавати батьківство в судовому порядку можна, якщо:

     – дитина народжена матір’ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім’я та по батькові дитини записано за вказівкою матері (ч. 1 ст. 135 СК);

     – у разі смерті матері, а також за неможливості встановити місце її проживання запис про неї та про батька дитини вчинено за заявою родичів, інших осіб або уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина (ч. 1 ст. 135  СК);

     – батьки дитини невідомі і запис про них у Книзі реєстрації народжень учинено за рішенням органу опіки та піклування (ч. 2 ст. 135 СК).

     Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

     Позов про визнання батьківства може бути пред’явлений особою, яка вважає себе батьком дитини

     Особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред’явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства.

     Законодавством не встановлені строки позовної давності для такої категорії справ, але є виключення. Якщо чоловік, який вважає себе батьком дитини, а жінка на той час перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, то позов про визнання батьківства подається протягом 1 року з дня, коли він дізнався або міг дізнатися про своє батьківство.

     При зверненні до суду у справу необхідно залучити орган опіки та піклування.

     Позовні вимоги повинні містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства в органах РАЦС (прізвище, ім’я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено)

     Для обгрунтування своєї правової позиції в суді необхідно буде надати докази. Це можуть бути пояснення свідків, письмові докази.

     Однак, як правило, вирішальним доказом у таких справах є судово-біологічна (судово-генетична) експертиза, яка призначається ухвалою суду за заявою осіб, які беруть участь у справі. Однак відповідач не завжди добровільно погоджується на таку експертизу. Дану ситуацію регулює ст.109 ЦПК України відповідно до якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з’ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

     Рішення суду про встановлення батьківства не замінює собою документи, що видаються органом державної реєстрації актів цивільного стану, а є тільки підставою для отримання вказаних документів.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися:

  • за телефоном Єдиного контакт-центру 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України);
  • Теребовлянське бюро правової допомоги 

за адресою: м. Теребовля, вул. Князя Василька, 104,а.

 тел. 3551(2-10-02).

 

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар