День рідної мови!

  • 212

Фото без описуДорогі жителі та гості обєднаної територіального громади!

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мовиСвято було започатковано у листопаді 1999 року на тринадцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі. В Україні день рідної мови відзначають з 2002 року. Поштовхом до цього стала загибель у Бангладеш студентів, які вийшли на демонстрацію проти заборони викладання рідною мовою.

Переживали таке й українці. Загарбники закривали українські школи і університети, забороняли викладання та видання книжок українською мовою. За 400 років російського панування на українських землях окупант забороняв нашу мову понад 120 разів.

Переслідування української мови та україномовних громадян відбувається і зараз — на окупованих загарбником територіях.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

 Саме з пошани до рідної мови починається розвиток будь-якої країни, бо мова – один з головних символів народу, його об’єднуюча сила, яка робить нас згуртованими та сильними.
   Українська мова – рідна, велична, милозвучна – об’єднує нас, українців, ідентифікує, збагачує духовно, творить сильну непереможну націю. Тож любімо, шануймо, плекаймо і збагачуймо нашу неповторну, самобутню мову!

 

Голова Микулинецької громади                                                      Іван СЛОБОДЯН