До уваги! Спалювання сухої рослинності та опалого листя є правопорушенням

  • 116

Фото без опису

З настанням весни розпочалось масове спалювання сухої рослинності та її залишків, опалого листя, стерні, луків, пасовищ. Внаслідок протиправних дій паліїв знищується не лише рослинність, а й ґрунтоутворюючі мікроорганізми, комахи,  гнізда птахів, різні види тварин та їх молодняк. 

 Враховуючи, що пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу, органічне сміття – листя,  бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все, що непридатне до вжитку в обійсті потрібно утилізувати у законний спосіб. 

Найчастіше випадки паління багать спостерігаються на території приватних домоволодінь. Більшість населення не замислюється над питанням щодо шкоди спалювання рослинних залишків для здоров’я людини та довкілля, хоча вона є надзвичайно небезпечною.

В черговий раз звертаємо увагу, що спалювати опале листя, суху траву та гілля заборонено законом в статті 27 Закону України «Про рослинний світ», статті 39 Закону України «Про тваринний світ», статті 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Відповідальність за спалювання залишків рослинності визначається статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф на громадян від 3060 до 5100 грн та на посадових осіб від 15300 до 17000 грн.

Крім того 03 березня 2022 року відбулися зміни до Кримінального кодексу України, якими передбачено посилення відповідальності за злочин проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додано також навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Для порушників передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Закликаємо жителів області не допускати спалювання опалого листя та сухої рослинності, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря!