Співпраця агровиробників та пасічників є не лише запорукою збереження екологічно безпечного середовища, але й важливим фактором підвищення урожайності с/г культур.

  • 88

Фото без опису
Щороку, навесні, в період масових обробок полів реєструються випадки      отруєння бджіл при внесенні пестицидів.

        З метою попередження виникнення скарг, щодо неправомірних дій при застосуванні засобів захисту рослин на сільськогосподарських угіддях, охорони бджіл,  Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу сільгоспвиробників на те, що відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ, через засоби масової інформації та іншими можливими шляхами щодо застосування пестицидів та агрохімікатів на території району наприклад:

  •  публікування на офіційному сайті органу місцевого самоврядування
  • завчасним повідомленням на радіо та/або телебачення;
  • повідомлення на телефон чи електронну адресу.
  • безпосереднього об’їзду пасік.

    При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

     В боротьбі проти шкідників зростає асортимент застосування засобів захисту рослин. Щоб запобігти отруєнню бджіл, необхідно використовувати малотоксичні для них препарати. Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися виключно засобами захисту рослин зареєстрованими в  «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні”. Також  потрібно правильно вибирати час і період обробки поля, враховувати  швидкість руху повітря .

   Правильно вибраний період обробки - це найважливіша умова, оскільки бджоли  літають тільки вдень при теплій сонячній погоді коли температура повітря не нижче +10ºС. Тому для обробки посівів краще вибирати вечірній час, що дозволить запобігти контакту бджіл зі шкідливими препаратами.

Штанговими обприскувачами дозволяється працювати при силі вітру до 3-4 м/с.

Обробки пестицидами садів, ягідників, полів в період цвітіння- заборонена.

    Ще одне важливе правило для сільськогосподарських виробників:                            -      повідомлення населення про обробку з метою запобігання отруєння людей пестицидами (згідно з розділом 6. п. 6.1., п. 6.1.7., СанПін 8.8.1.2.001-98) попередньо, але не менше ніж за дві доби перед початком проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановленні попереджувальні написи.

Для уникнення конфліктних ситуацій бджолярі зі свого боку повинні також дотримуватись певних вимог – реєструвати свої пасіки та повідомляти про їх переміщення, постійно підтримувати зв’язок з сільгоспвиробниками та органами виконавчої влади.

    При отримані повідомлення про проведення обробки сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

 

Хто має контролювати виконання цих норм? - важлива особиста відповідальність самих виробників !

Якщо відбулося отруєння комах, потрібно скласти заяву власником пасіки до органів місцевого самоврядування про випадок отруєння бджіл, а вони в свою чергу здійснюють обстеження, постійно діючою комісією.

До складу комісії повинні входити представник органу місцевого самоврядування за місцем розташуванням пасіки, який є головою Комісії, та представник органу місцевого самоврядування, адміністративні межі якого знаходяться ближче ніж за 10 кілометрів від пасіки, яку обстежує комісія, представники територіального органу Держпродспоживслужби, представники територіального органу Національної поліції України, власник обстежуваної пасіки або уповноважена ним особа.

Комісія збирається невідкладно, після надходження до органу самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви.

 

 

    Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України, що передбачено статтею 39 Закону України ”Про бджільництво”, а суперечки, що виникають у галузі бджільництва, вирішуються судом у встановленому законодавством порядку (стаття 40 цього ж Закону).

  Порушення вимог ст. 21 Закону України ”Про захист рослин” та

ст. 38 Закону України ”Про бджільництво” тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області - С.Є. МАЙКА