Святкування Великодня у храмі чи вдома неможливо уявити без запалених великодніх свічок. Перебуваючи у храмі чи запалюючи свічки вдома, пам’ятайте про правила поводження з відкритим вогнем та дотримуйтеся правил пожежної безпеки.

  • 89

     Щоб запалена великодня свічка не стала причиною пожежі пам’ятайте наступні правила:

Фото без опису
- коли перебуваєте у храмі поряд із запаленими свічниками, слідкуйте за полум’ям своєї свічки та свічок оточуючих;
- на випадок виникнення пожежі ознайомтеся з планом евакуації з приміщення та місцями розташування первинних засобів
пожежогасіння: вогнегасників, пожежних щитів, води, тощо;
-  слідкуйте за дітьми аби вони не гралися з вогнем;
- слідкуйте за свічками і лампадками, які встановлюєте вдома: розташовуйте їх так аби поряд з ними не було легкозаймистих
матеріалів: штор, тюлів, святкових декорацій тощо;
- не залишайте свічки та лампадки запаленими без нагляду;
- у разі виникнення пожежі викликайте пожежно-рятувальну службу за номером «101»;
- поки рятувальники їдуть вам на допомогу постарайтеся самотужки загасити полум’я та евакуюйте з приміщення людей;
- якщо на вас загорівся одяг спробуйте скинути його, а якщо це зробити не вдається – впадіть і качайтеся, збиваючи полум'я;                                                 - якщо одяг загорівся на іншій людині, допоможіть швидко зняти його та залити водою.
- якщо осередок пожежі великий – поваліть потерпілого на підлогу (землю) та намагайтеся будь-яким способом збити полум`я: залийте
водою, засипте землею, накиньте цупку тканину (брезент, ковдру, пальто) і щільно притисніть її до палаючого одягу. При цьому голову                        потерпілого слід залишити відкритою, щоб уникнути отруєння продуктами горіння.
     Варто пам’ятати, що людина, на якій горить одяг, знаходячись у вертикальному положенні, наражає себе на небезпеку поширення полум`я на обличчя, загоряння волосся та ураження органів дихання чадним газом та продуктами горіння, а швидкі рухи, особливо біг, лише підсилюють горіння.