ПОЛОЖЕННЯ про молодіжний консультативно-дорадчий орган при Микулинецькій селищній раді – Микулинецьку молодіжну раду (ММР)

  • 64

Фото без опису

1. Загальні положення

1.1. Микулинецька молодіжна рада (далі – ММР) є консультативно-дорадчим органом Микулинецької селищної ради, що представляє інтереси активної молоді Микулинецької об’єднаної територіальної громади, формує та розвиває систему молодіжного самоврядування, а також безпосередньо впливає на процеси та рішення, які приймаються в громаді.

1.2. ММР у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України,
актами Кабінету Міністрів України, рішеннями Микулинецької селищної ради та її виконавчого комітету, Переглянутою Європейською Хартією участі молоді в громадському житті на місцевому і регіональному рівнях, іншими нормативно-правовими актами у молодіжній сфері, а також цим Положенням.

1.3. Діяльність ММР ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, відкритості, відповідальності, інклюзивності.

1.4. ММР не входить до громадських та релігійних об’єднань, політичних партій, а користується принципом надання рівних можливостей стосовно співпраці з ними. ММР не має статусу юридичної особи.

1.5. Основними завданнями ММР є:

- розробка рекомендацій, пропозицій та консультування виконавчих органів Микулинецької селищної ради щодо реалізації молодіжної політики у Микулинецькій ОТГ;

- залучення молоді до місцевого самоврядування та створення системи молодіжного самоврядування в громаді для збалансування та найбільш ефективного виконання державної молодіжної політики;

- сприяння залученню молоді до участі у всіх сферах розвитку громади, в тому числі до вирішення питань соціально-економічного, політичного та культурного життя громади шляхом участі у розробленні та виконанні місцевих програм у молодіжній сфері;

- подання пропозицій щодо визначення та обґрунтування пріоритетних напрямів реалізації державної політики у молодіжній сфері та щодо проведення відповідної роботи на місцевому рівні, вирішення питань місцевого значення у зазначеній сфері;

  - представлення інтересів молоді шляхом участі депутатів ММР у сесіях селищної ради, засіданнях виконавчого комітету, організаційних та робочих групах;

- співпраця з громадськими об’єднаннями та організаціями, органами учнівського самоврядування, релігійними, благодійними організаціями, творчими спілками, професійними спілками та їх об’єднаннями, асоціаціями, органами самоорганізації населення, недержавними засобами масової інформації, іншими непідприємницькими товариствами та установами, легалізованими відповідно до законодавства, щодо вирішення питань місцевого значення у молодіжній сфері;

- активна співпраця з молоддю щодо благоустрою громади та популяризації здорового та безпечного способу життя;

- поширення серед молоді волонтерського руху, спрямованого на поліпшення соціального становища та життя молоді в громаді;

- підготовка та реалізація проектів змістовного дозвілля молоді;

- вивчення та узагальнення стану роботи з молоддю в Микулинецькій об’єднаній територіальній громаді.

1.6. ММР систематично інформує громадськість про свою діяльність і прийняті рішення.

1.7. У своїй діяльності ММР підзвітна Микулинецькій селищній раді. Микулинецька селищна рада здійснює організаційне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності ММР, створює належні умови для її роботи, у тому числі забезпечує молодіжну раду приміщенням.

 

2. Права ММР

2.1. Для реалізації мети та завдань ММР має право:

2.1.1. Отримувати в установленому порядку інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань;

2.1.2. Утворювати у разі потреби для виконання покладених на неї завдань постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, експертні групи тощо), залучати до участі у них посадових осіб структурних підрозділів, депутатів, членів  виконавчого комітету Микулинецької селищної ради, представників підприємств, установ та громадських об’єднань (за погодженням з їх керівниками), а також незалежних експертів (за згодою);

2.1.3. Вносити селищному голові, постійним комісіям Микулинецької селищної ради пропозиції з питань суспільного становища, правового та соціального захисту молоді та реалізації молодіжної політики у громаді, що потребують прийняття відповідних розпоряджень селищного голови, рішень Микулинецької селищної ради та виконавчого комітету Микулинецької селищної ради.

2.1.4. Здійснювати громадський контроль за виконанням прийнятих рішень стосовно питань, котрі впливають на життя молоді громади, як селищної  ради, так і її підрозділів і виконавчого комітету.

2.1.5. Складати та вносити пропозиції до проектів рішень селищної ради з питань, що впливають на життя молоді громади.

2.1.6. Аналізувати проекти рішень Микулинецької селищної ради, її виконавчого комітету, які впливають на життя молоді громади, на їх відповідність державній та місцевій молодіжній політиці.

2.1.7. Розглядати пропозиції інститутів громадянського суспільства та звернення громадян з питань, що належать до компетенції ММР;

2.1.8. Організовувати проведення конференцій, семінарів, нарад та інших заходів, спрямованих на виконання завдань ММР;

2.1.9. Вносити пропозиції селищній раді щодо заохочення в установленому порядку представників інститутів громадянського суспільства та окремих громадян за їх внесок у вирішення питань місцевого значення у молодіжній сфері.

2.2. Члени ММР мають право доступу в установленому порядку до приміщень, в яких розміщена селищна рада, а також право участі в засіданнях селищної ради, депутатських комісій, виконавчих органів, робочих груп, конкурсних комісій, утворених нею, з розгляду питань, що належать до компетенції ММР.

 

3. Склад ММР та порядок його формування

3.1. Кількісний склад ММР формується кожні два роки та становить 24 депутати, або не менше 12 осіб.

3.2. Увійти до складу ММР може молода людина – активний член громади, громадянин України віком від 14 до 35 років.

3.3. Персональний склад ММР затверджується рішенням виконавчого комітету Микулинецької селищної ради терміном на два роки.

3.4. Склад ММР формується з представників усіх населених пунктів Микулинецької ОТГ.

3.5. Рекомендоване співвідношення представництва населених пунктів громади в ММР - по одному представнику із сіл Дворіччя, Конопківка, Воля, Кривки, Дарахів, Хмелівка, Бернадівка, Кам’янка, Тютьків, Нова Брикуля, Стара Брикуля, Заздрість, Налужжя, Варваринці, Зубів, Різдвяне,  по два представники із Ладичина , Струсува, Микулинець та Дружби.

3.6. Співвідношення може бути зміненим, якщо у відповідних населених пунктах немає достатньої кількості молодих людей, які виявляють активну громадську позицію та зацікавлені у громадській діяльності в складі ММР, або ж такі особи взагалі відсутні. В такому випадку вакантні місця членів ММР доукомплектовуються особами з інших населених пунктів, які відповідають вищезазначеним критеріям.

3.7. У разі коли за результатом перевірки документів, поданих інститутами громадянського суспільства, кількість кандидатів до складу молодіжної ради є недостатньою, орган, при якому її утворено, за погодженням з ініціативною групою може прийняти рішення про продовження строку прийому документів від кандидатів. Строк прийому документів у такому разі може бути продовжений не більше ніж на 14 календарних днів. Оголошення про продовження строку прийому документів до ММР публікується на офіційному веб-сайті або інших офіційних сторінках Микулинецької селищної  ради не пізніше наступного дня з моменту прийняття відповідного рішення.

 

3.8. Вибори до складу ММР – це об’єктивне, спільне, обдумане рішення молоді громади щодо представлення їх інтересів та поглядів в молодіжному органі місцевого самоврядування.

3.9. Вибори проводяться кожного року, в першій половині місяця червня на підставі оголошення на офіційному сайті Микулинецької селищної ради.

3.10. Кандидати до членів ММР реєструються на сайті Микулинецької селищної ради протягом 30 днів з моменту оголошення.

 3.11. У разі коли за результатом перевірки поданих заявок, кількість кандидатів до складу молодіжної ради є недостатньою, орган, при якому її утворено, за погодженням з ініціативною групою може прийняти рішення про продовження строку прийому документів від кандидатів. Строк прийому документів у такому разі може бути продовжений не більше ніж на 14 календарних днів. Оголошення про продовження строку прийому документів до молодіжної ради публікується на офіційному веб-сайті або інших офіційних сторінках місцевої держадміністрації, обласної ради не пізніше наступного дня з моменту прийняття відповідного рішення.

3.12. Протягом 7 днів після завершення реєстрації проводиться опитування молоді громади на предмет визначення складу ММР на сайті Микулинецької селищної ради.

3.13. Кожен респондент має право обирати виключно делегата від свого населеного пункту. Якщо населений пункт не представлений у виборах ММР даного скликання (відповідно до пункту 3.4. цього Положення), то респондент має право голосу за будь-якого іншого кандидата.

3.14. Під час проведення установчих зборів, які відкриває уповноважений представник ініціативної групи, з числа кандидатів до нового складу молодіжної ради обирається лічильна комісія, голова, секретар установчих зборів, заслуховується інформація голови або іншого уповноваженого члена попереднього складу молодіжної ради про її діяльність, якщо така рада була утворена, а також обирається новий склад молодіжної ради.

3.15. До складу ММР входять:

- голова ММР;

- заступник голови ММР;

- секретар ММР;

- секретар-медіа ММР;

- члени ММР.

3.16. Молодіжну раду очолює голова, який обирається з числа членів ради на її першому засіданні шляхом прямого відкритого або таємного голосування. Форма голосування визначається більшістю голосів членів ради.

3.17. Голова ММР може достроково припинити свої повноваження у разі:

- складення повноважень за його особистою письмовою заявою;

- вираження недовіри до нього простої більшості від повного складу ММР;

- в інших випадках, які унеможливлюють його участь у роботі
ММР.

Рішення про дострокове припинення повноважень Голови
приймається шляхом таємного голосування не менше двома третинами від повного складу ММР.

3.18. Голова ММР:

- Здійснює загальне керівництво роботою ММР, представляє ММР у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами та здійснює інші представницькі функції.

- Контролює виконання рішень ММР.

- Організовує та аналізує роботу ММР.

- Головує на засіданнях ММР.

- Підписує рішення, прийняті ММР, та інші документи, що стосуються діяльності ММР.

- Доповідає на першому засіданні ММР наступного скликання про виконану роботу.

- Входить до складу виконавчого комітету Микулинецької селищної ради.

- Щороку звітує на сесії Микулинецької селищної ради.

3.19. Заступник голови ММР:

- Здійснює загальне керівництво роботою ММР, в період можливої відсутності голови ММР:

- Контролює виконання рішень ММР.

- Організовує та аналізує роботу ММР.

         -  Головує на засіданнях ММР.

         -  У разі припинення повноважень голови молодіжної ради до обрання нового голови його обов’язки виконує заступник голови молодіжної ради, якщо інше не передбачено її рішенням.

3.20. Секретар ММР:

- Організовує підготовку засідань ММР з питань, що виносяться на розгляд ММР.

-  Забезпечує своєчасне доведення рішень ММР до виконавців і молоді.

- Забезпечує зберігання офіційних документів, пов'язаних з роботою ММР.

- Вирішує за дорученням голови ММР питання, пов'язані з організацією діяльності ММР та її органів.

- Веде протоколи засідань ММР.

         -  Забезпечує членів ММР необхідними матеріалами та інформацією до засідань ММР.

- Готує проекти рішень та рішення зборів ММР, якщо такі підлягають оприлюдненню чи є пропозиціями на розгляд сесії Микулинецької селищної ради чи засідання виконавчого комітету Микулинецької селищної ради;

-  Обирається та переобирається на засіданнях ММР простою більшістю від повного складу, за пропозицією голови ММР.

- Повноваження секретаря ММР можуть бути достроково припинені за рішенням ММР, на підставі подання голови ММР, або пропозиції простої більшості повного складу ММР.

3.21. Секретар-медіа ради:

- Займається усією інформаційною роботою щодо висвітлення подій з діяльності ММР у ЗМІ, на соціальних сторінках та на сторінці офіційного сайту Микулинецької ОТГ.

- Обирається та переобирається на засіданнях ММР простою більшістю від повного складу, за пропозицією голови ММР.

- Повноваження секретаря ММР можуть бути достроково припинені за рішенням ММР, на підставі подання голови ММР, або пропозиції простої більшості повного складу ММР.

3.22. Члени ММР:

- Повноваження члена у ММР починаються з дня затвердження складу новопризначеної ММР і припиняються в день затвердження складу ММР наступного членства.

- Повноваження члена у ММР можуть бути припинені достроково у наступних випадках:

- власне бажання члена ММР скласти свої повноваження;

- рішення засідання ММР у разі систематичного невиконання членом покладених на нього обов'язків;

- втрата членом ММР українського громадянства;

- неможливості члена ММР брати участь у роботі ММР за станом здоров’я, визнання його у судовому порядку недієздатним або обмежено дієздатним;

- в інших випадках, які унеможливлюють його участь у роботі
ММР.

3.23. Систематичним невиконанням обов’язків членом ММР є:

- відсутність без поважних причин більше як три рази на засіданнях ММР;

- невиконання рішень ММР;

- невиконання покладених на нього зобов’язань згідно з п. 3.19.8 цього Положення.

3.24. Питання про дострокове припинення повноважень членства у ММР виноситься секретарем або головою ММР на розгляд засідання ММР та затверджується за умови голосування за припинення повноважень простою більшістю від повного складу ММР.

3.25. Місце члена ММР, повноваження якого припиняються достроково, посідає новий представник з числа резервного списку кандидатів для членства у ММР, затверджується рішенням виконавчого комітету Микулинецької селищної ради.

3.26. Резервний список кандидатів для членства у ММР формується з числа волонтерів ММР.

3.27. Член ММР має право:

- ухвального голосу на засіданнях ММР;

- представляти в ММР інтереси молоді свого населеного пункту;

- вносити пропозиції і зауваження до порядку денного засідання ММР;

- брати участь в обговоренні порядку денного засідання ММР;

- оголошувати на засіданнях ММР тексти звернень, заяв, пропозицій.

3.28. Член ММР зобов’язаний:

- брати участь в засіданнях ММР;

- виконувати рішення ММР;

- дотримуватись норм моралі, толерантного відношення до оточуючих.

3.29. Волонтер ММР – активний представник молоді громади віком від 14 років, який не входить до основного складу громади, проте виявляє бажання долучитися до окремих аспектів діяльності ММР та реалізації молодіжної політики в громаді.

3.30. Волонтер ММР має право:

- надавати різносторонню допомогу членам ММР;

- виносити ідеї та пропозиції на розгляд ММР;

- брати участь у засіданнях ММР за бажанням;

- бути обраним до офіційного складу членів ММР до терміну завершення її повноважень даного скликання у разі дострокового припинення повноважень членства у ММР іншою особою та наявністю вакантного місця у складі ММР.

3.31. Волонтер ММР не має права ухвального голосу на засіданнях ММР.

 

4. Організація роботи ММР

4.1. Основною формою роботи ММР є засідання.

4.2. Засідання може бути першим, черговим та позачерговим:

- чергові засідання проводяться щомісяця орієнтовно за тиждень до сесії Микулинецької селищної ради та скликаються головою ММР;

- позачергові засідання ММР скликаються за ініціативою голови ММР, або на вимогу більше ніж однієї третини загального складу членів ММР.

4.3. Перше   засідання   ММР  проводиться   не пізніше, ніж за 14 днів після затвердження її складу. На першому засіданні відбувається призначення (шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів):

- голови ММР;

- секретаря ММР;

- секретаря-медіа ММР.

4.4. Діяльність ММР здійснюється відповідно до власного Плану роботи, який розробляється та затверджується не пізніше, ніж на другому засіданні ММР.

4.5. Повідомлення про скликання засідання ММР, у тому числі позачергового, доводиться до відома кожного її члена не пізніше як за два робочих дні до його початку.

4.6. Засідання ММР проводить голова ММР або за його відсутності секретар ММР, а в разі відсутності секретаря ММР — член ММР, уповноважений головою ММР.

4.7. Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні ММР вносять голова ММР, секретар ММР та члени ММР.

4.8. Рішення ММР приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

4.9. Рішення, ухвалене на засіданні ММР, у п’ятиденний строк оформлюється протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем ММР.

4.10. Член ММР, який не підтримує рішення, може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.

4.11.Рішення ММР мають рекомендаційний характер і є обов’язковими для розгляду місцевою радою.

4.12. У разі неможливості члена ММР бути фізично присутнім на засіданні ММР з поважної причини, допускається віртуальна участь даного члена в засіданні за допомою сучасних засобів зв’язку в режимі реального часу (відео-зв’язок). В такому випадку за членом ММР зберігається право ухвального голосу на даному засіданні.

 

5. Бренд та умови його використання

5.1. ММР має власний логотип, що повторює текст надпису великими друкованими літерами із різьбленим шрифтом та прикрашений гербом ОТГ, та використовується для ідентифікації депутатів ММР та їх участі у подіях, заходах, тощо.

5.2. Кожен депутат ММР має футболку із нанесеним логотипом, а також депутатське посвідчення.

5.3. Логотип ММР може зображуватись на блокнотах, ручках, подарункових сумках та іншій сувенірній продукції.

5.4. ММР може інформувати про себе та популяризувати свою діяльність через офіційні сторінки у соціальних мережах, а також через окрему сторінку на офіційному сайті Микулинецької ОТГ.

5.5. ММР має бланк із своїм найменуванням.

 

 

6. Прикінцеві положення

6.1. Протоколи та витяги із протоколів ММР є рекомендованими до розгляду виконавчими органами Микулинецької селищної ради.

6.2. Представники виконавчих органів можуть бути присутні на засіданнях ММР у разі обговорення питань, що належать до їхньої компетенції.

6.3. За запрошенням ММР в її засіданнях можуть брати участь представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадськості.

6.4. На засідання постійних комісій Микулинецької селищної ради при розгляді питань, які впливають на життя молоді громади, можуть бути запрошені представники ММР.

6.5. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться рішенням виконавчого комітету Микулинецької селищної ради за поданням голови ММР на підставі рішення засідання ММР.

6.6. Молодіжна рада ліквідовується рішенням виконавчого комітету Микулинецької селищної ради у разі:

- порушення ММР законів України та Конституції України;

- порушення ММР умов даного Положення;

- непроведення більше як трьох чергових засідань ММР підряд;

- за рішенням самої ММР.

6.7. Рішення про ліквідацію ММР виноситься головою ММР або за ініціативи не менше половини членів ММР на розгляд засідання ММР та затверджується за умови голосування не менше двома третіми від повного складу ММР.