Потенційно-небезпечні об'єкти (ПНО, ОПН)

  • 17

Фото без опису

 

Потенційно-небезпечним вважається об’єкт (ПНО) на якому можуть використовуватися або виготовляються, переробляються, зберігаються чи транспортуються небезпечні речовини, що можуть спричинити  виникнення надзвичайної ситуації на підприємстві. 

У свою чергу, серед потенційно-небезпечних об’єктів існують об’єкти підвищеної небезпеки (ОПН), на яких використовуються небезпечні речовини у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, що може стати причиною виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру.

Виявлення джерел небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій здійснюється шляхом проведення ідентифікації та декларування потенційно-небезпечних об’єктів відповідно до Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки».

Якщо об'єкт ідентифіковано як потенційно-небезпечний (ПНО), суб'єкт господарювання подає повідомлення ПНО до місцевих органів виконавчої влади – управління Держпраці. На підставі такого повідомлення відбувається включення об'єкту до Державного реєстру потенційно-небезпечних об'єктів.