Струсівський палац і Франческо Боффо

  • 92

Фото без опису


Почну цю історію із свого невеликого відкриття - палац в Струсові було збудовано не в 1780 році, як вважається, а приблизно в 1812-1818 роках. Доказом цього є листування власниці Струсова - Людовіки Жевуської-Лянцкоронської із сином Каролем, який в цей період жив та, можливо, навчався в Женеві та Парижі.

Ці листи були з приміткою про те, що їх написано в Струсові. Більш детально про це можна буде прочитати в наступній публікації.
Тут все зрозуміло - якщо лист надіслано із Струсова, то це свідчить лише про одне - графська родина проживає у Струсові. Так як готелю в ті часи в населеному пункті не було, то магнати могли проживати лише у своїй резиденції.
А родина Лянцкоронських на початку 19 ст. була заможна та впливова. Голова сім'ї - Антон Лянцкоронський займає ключові державні посади в Галичині (таємний радник, маршалок Сейму та інші). А ще він кавалер Ордену Золотого Руна, що ставить його в ряд з королівськими та імператорськими сім'ями Європи. 

І ось родовитий, амбітний і харизматичний політик, який любить справляти враження, розпочинає зведення сімейної резиденції в Струсові. Він хоче залишити по собі вагомий слід, збудувавши грандіозний палац, щоб усі бачили хто є хто. Амбіції пруть - будується головний корпус з двома фасадами, конюшня, оранжерея, парк, садибний театр... Чи могли доручити виконати це замовлення якомусь другорядному архітектору? На мою думку - ні! Будівничий мав бути модним в ті часи архітектором. Тому я схиляюсь до версії, що Струсівський палац є творінням видатного архітектора Франческо Боффо. Того самого Боффо, що спроектував Воронцовський палац, Потьомкінські сходи і, взагалі, пів Одеси та цілу низку палаців. 
Відомо, що Франческо перед тим, як піти на службу до російського царя, кілька років працював на родину Потоцьких. Зокрема, палац для них у Чорномині він розпочав будувати в 1817 році. А вже в 1819 перебрався в Одесу, де прожив понад 40 років. Скоріш за все, Струсівський палац Боффо звів саме за час служби у Потоцьких (1817-1818 роки).

Фото без опису
А тепер погляньте на ілюстрацію. Тут палац в Струсові і його брат-близнюк, збудований Франческо Боффо для Потоцьких в Чорномині, що на Вінниччині. У цього "братика" все те ж саме, що і у Струсівського родича - ідентичний парадний фасад, а праворуч від нього - парковий. 
Невідомо лише, хто з цих "братів" був першим, а який є лише "клоном"...

Автор матеріалу          АНДРІЙ КАПУСТА