ЗНИЩЕНИЙ 28 ВИНИЩУВАЛЬНИЙ З АЕРОДРОМУ "ЗУБІВ"

  • 163

Фото без опису

5 грудня 2022 року ввійде в світову історію. Цього дня вперше в історії військової авіації було атаковано дві авіаційні бази стратегічних ракетоносіїв в глибокому тилу росії. Ще раз - українськими безпілотниками прямо на авіабазі уражено літаки стратегічної авіації ядерної держави! Літаки, які можуть транспортувати тактичні ядерні ракети! Щоб осягнути це військове досягнення, уявіть собі, що в США (теж ядерна держава) було атаковано базу стратегічних бомбардувальників десь в штаті Колорадо!
Цей вступ є своєрідною зав'язкою іншої локальної історії нашого краю, пов'язаної із знищенням радянського аеродрому з десятками літаків...
Отож, в червні 1941 року повітряний простір над польовим аеродром "Зубів", що в околицях Теребовлі, став ареною боїв між радянськими та німецькими окупантами. Останні вигравали в тактиці та бойовій підготовці. Тому, 24 червня сюди перебазувались залишки радянської 15 авіадивізії. Протистояла їм досвідчена німецька повітряна ескадра KG-55 "Гриф". Таким чином, військова історія ІІ Світової війни, стала частиною історії нашого краю.
Отже, на третій день німецько-радянської війни (24 червня) на аеродром "Зубів" перелітає 15 САД у складі 23,28 і 164 винищувальних полків (ІАП). Найбільш боєздатний з них - 28 ІАП 22 червня базувався на аеродромі "Чунев" Львівської області. У його складі налічувалось 63 МіГ-3 (з них 14 несправних) та 14 І-153. За два дні боїв в Львівській області полк втратив на землі та в повітрі 56 літаків. Тому, через великі втрати, на Зубівський аеродром перелетів лише 21 МіГ-3.
Загалом, за 22-23 червня в "Журналі збитих літаків противника" 28 полку, записано про 12 знищених німецьких літаків, з них 2 Do-215, яких на озброєнні 5 авіаційного корпусу люфтваффе взагалі не було! Звичайні радянські приписки...
З витягу оперативного зведення номер 3, штабу 15 САД (смєшаная авіаціонная дівізія) від 20-00 24 червня 1941.
"Аеродром Зубів.
28 ІАП 24 червня в період з 20-00 до 21-00 прикривав дії "п'ятірки" СБ з 86 БАП. Бойової роботи полк до 20-00 не вів через відсутність пального після перебазування. Всього зроблено 9 літако-вильотів".
25 червня полк отримує завдання прикривати дії наземних військ в районі Берестечка. З цією метою було здійснено 26 вильотів. Радянські окупанти звітують, що в повітряному бою ними збитий німецький Не-111. Втрати 28 ІАП цього дня - 4 літаки. Після виконання бойового завдання 11 МіГ-3 сіли на аеродром "Чунев", що на Львівщині, а 6 повернулись на аеродром "Зубів".
26 червня літаки полку намагались продовжувати виконувати бойову роботу - вони супроводжують бомбардувальники 86 БАП, а в повітряних боях збивають два німецьких Bf-109. Проте, втрати червоних окупантів такі великі, що в кінці дня 26 червня на аеродромі "Зубів" залишилось лише 39 боєздатних літаків з 23,28 і 164 полків разом узятих.
27 та 28 червня жалюгідні залишки сил 28 ІАП намагались проводили бомбардування військ противника. Так-так, винищувачі використовувались не за призначенням. Але пілоти, боячись потрапити під вогонь німецьких винищувачів, скидали свої бомби в полях.
А вже 29 та 30 червня німецькі бомбардувальники двічі атакують аеродром "Зубів". Для радянських окупантів це вже агонія... Усіма наявними силами (лише 24 літаки), винищувачі намагались відбивали напад. Збито один Ме-110. А ще цього дня в "Журналі обліку..." 28 ІАП було записано про збиття 4 літаків Bf-109 (втрати ці не підтверджені).
На світанку 1 липня німці продовжують добивати залишки 15 дивізії на Зубівському аеродромі. Повітряний бій тривав лише 5-7 хв. Втрати 28 ІАП - 2 літаки І-16. Німецькі втрати - два Ме-110, котрі записані в "Журналі обліку..." 28 авіаполку.
Проте, вже 2 липня становище 15 авіадивізії на аеродромі було катастрофічним. Продовження боротьби, за відсутності літаків та запасних частин було не можливе. Тому, за наказом - 2 липня всі вцілілі літаки перелетіли на аеродром під Хмельницьком. Зараз ми б таку "героїчну" передислокацію назвали "жестом доброї волі".
Підсумки. За час з 22 червня по 2 липня 28 ІАП втратив у повітрі 11 літаків і 8 пілотів. Ще кілька десятків літаків полку було знищено німецькою штурмовою та бомбардувальною авіацією на землі та було спалено своїми під час відступу. 
За це період в "Журналі обліку..." 28 ІАП внесено записи про знищення 26 німецьких літаків. Проте, реальні втрати німецької авіації були значно нижчі. Відомо, що за цей період всі втрати УСЬОГО! 5 німецького авіаційного корпусу в УСІЙ Західній Україні складали лише 35 літаків. А, лише одна радянська 15 авіадивізія заявила про збиття 72 літаків. Самі порахуйте, наскільки завищували свої перемоги "сталінські соколи"...
Вже 5 липня 1941 року, німецькі вояки,  оглядали та фотографували знищену та покинуту радянську техніку на польовому аеродромі "Зубів"...

Немає опису світлини.

Польовий аеродром "Зубів". 5 липня 1941 року. Знищена та покинута радянська техніка. На задньому плані - винищувач І-16. Фото із альбому німецького піхотинця.

Немає опису світлини.

Польовий аеродром "Зубів". 5 липня 1941 року. Німецький винищувач (ймовірно Мессершмітт Bf-109) на аеродромі "Зубів". Фото із альбому німецького піхотинця.

Немає опису світлини.

Символічні пам'ятники, встановлені радянським окупантам, на околиці аеродрому "Зубів". Брехливі пропагандистські написи звеличують "подвиг" 86 бомбардувального авіаполку, який насправді тут не зробив жодного бойового вильоту. Проте, немає жодного слова про 28 ІАП, який тут був безславно знищений на початку німецько-радянської війни.

Автор матеріалу          Андрій КАПУСТА

Інші статті

Всі статті