НЕВІДОМІ МИКУЛИНЦІ АБО ПРИВИД МИКУЛИНЕЦЬКОГО СТАВУ

  • 177

Фото без опису

Микулинчани та гості "столиці" Микулинецької територіальної громади знають про місцевий "секретний історико-архітектурний об'єкт". Мова йде про замок, на територію якого потрапити практично неможливо (про причини у наступній публікації). Але така секретність водночас є позитивом, бо, таким чином, замок оберігається від руйнувань. Тому я присвоюю замковому подвір'ю "секретність першого рівня".

Проте, є в Микулинцях ще секретніший об'єкт. І ви ні в якому разі не потрапите до нього. Більше того, вам, навіть, не вдасться зайти на його зовнішнє подвір'я. Бо оточений цей надсекретний об'єкт (ага, секретність другого рівня) з трьох боків приватною забудовою, брамою і стінами складів. А з четвертого боку його "прикриває" річка Серет.

Ви ще не здогадались, що там розташовано? Військовий об'єкт? Об'єкт критичної інфраструктури, який потрібно приховати в умовах війни? 
Ні, це лише старий млин. Мабуть, багато таємниць приховує ця гідротехнічна споруда... Але про це вже іншим разом.

А сьогодні я вам покажу природні принади Микулинець. 
На протилежному від млина - правому березі Серету, колись знаходився великий став, який разом із млином формував своєрідний промисловий гідрологічний ландшафт. З плином часу ставок змінював свою форму, пересихав і замулювався. А після припинення господарської діяльності млина, він повинен був зникнути назавжди. Проте, залишки цієї водойми збереглись до сьогодення. 

Три ставочки (два з яких нагадують стариці), які залишились від нього, є мальовничим куточком природи сучасних Микулинець. Вони в будь-яку пору року цнотливо приховують свою красу. Тому для гостей селища озерця майже не відомі (на відміну від замку з костелом).

В осінню пору біля цих водойм по особливому ностальгійно - в окремих місцях ставки нагадують сцени або декорації жанрових фільмів. 
Роздивіться їх фото, і, можливо, під час наступних відвідувань Микулинець вам закортить побачити місцеві озерця на власні очі...

Автор матеріалу          Андрій КАПУСТА