Цне мі ся за тобом, мій лемківський краю

  • 604

ДЕПОРТОВАНІ З РІДНОЇ ЗЕМЛІ.

В першу неділю жовтня, як і кожного року, в смт. Микулинці біля Пам'ятного Хреста переселенцям, що на місцевому кладовищі, відбулося Поминальне віче пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках.

Фото без опису

Понад 482 тисячі українців були примусово позасудово переселили до УРСР у 1944–1946 роках. Це брутально здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

Депортація українців із Польщі в 1944–1946 роках охопила землі Лемківщини, Надсяння, Південного Підляшшя та Холмщини. Територія розташування переселенців зайняла 17 областей УРСР. Найбільше їх осіло на Тернопільщині та в нашій Микулинецькій громаді.

Ця подія - це біль, смуток, трагедія, шана і пам’ять про ті трагічні події – примусового виселення українців, корені яких залишились на Лемківщині. На виселення давали три години, невинно гинули люди, сиротіли діти, вбивали священиків, руйнували церкви, палили хати.

Стогін і крик лунав над сотнями сіл на Лемківщині.

Біля Пам'ятного Хреста депортованим з квітами, та лампадками зібралися всі небайдужі до цих трагічних подій.

Священнослужителі двох конфесій отець Василь та отець Євген провели чин панахиди.

У виконанні колективу «Барвінок» Микулинецького будинку культури (керівник - Михайло Дичко) прозвучали лемківські жалобні пісні «Плине кача», далі лунали сумні пісні з незгасаючою тугою за рідним краєм, святою батьківською землею –Лемківщиною.

На завершення пролунав Гімн Лемківщини - «Гори наши».

Цього року народному лемківському обрядово-фольклорному колективу «Барвінок» виповнюється 25 років від дня заснування. І з цим ювілеєм колектив «Барвінок» привітали від імені голови Микулинецької селищної ради Слободяна Івана Васильовича пам’ятним подарунком та грамотою секретар Микулинецької селищної ради Ольга Слободян, начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради Наталія Яцух.

Під час звучання пісні «Цне мі ся за тобом» відбулося покладання квітів до Пам'ятного Хреста переселенцям.

Щемить примусовим переселенцям серце, очі застилає туман сліз і болю.

Бо туга за рідним краєм – вічна, невмируща.

Визначною подією стала трансляція вистави присвяченої 77 роковинам з початку депортації 1944-46, 1951рр під назвою «Біль лем, біль-біль понад вшитиким». Автор сценарію – Галина Козак, автор ідеї та режисер – Анастасія Романів. Виконавцями ролей стали учасники лемківського фольклорно-обрядового колективу «Барвінок». Усі жителі громади мали змогу переглянути та пережити цей біль, тугу завдяки трансляції у соцмережі «Fecebook».

Микулинецька селищна рада та Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Микулинецької селищної ради, висловлює щиру подяку колективу «Барвінок» та його художньому курівнику - Дичко Михайло кожному учаснику колективу за віддану працю популяризацію лемківської культури та звичаїв, ви є гордістю та візитівкою Микулинецької громади.